Sunday, November 19, 2006

Využití vyrobeného přípravku

Přípravek položíme na čelo desky v tužkou označeném místě. Otočením přípravku (podle šipky) zapřeme dříky šroubů o vršek a spodek desky. Tak se vrtací díra přípravku samočinně nastaví na střed desky různé tloušťky. Obráceně položený přípravek, do jehož zářezu vsuneme zalepený kolík v čele dílu, umožní přesně vyvrtat díru pro vyčnívající kolík v protikusu. Oba díly připevníme k pracovnímu stolu truhlářskými svěrkami.

Řezání stejných délek kolíků

jen "podle oka" je vždy nepřesné, navíc včetně rozměřování metrem a tužkou zdlouhavé. I na zrychlení této práce vymysleli šikulové zcela jednoduchý přípravek . Je to jen kousek prkénka z tvrdého dřeva s výřezem, jehož rozteč je požadovaná délka kolíku. Do prkénka je ještě vyvrtána průchozí díra o průměru zasunuté dřevěné kulatiny.

Umístění děr pro kolíky vždy rýsujeme ostrou tužkou nejdříve na čelo desky (bočnice) tak, aby středy děr byly jasně viditelné. Při větším počtu děr středy nerýsujeme, ale předvrtáme díry pro kolíky menším vrtákem podle jednoduché plechové šablony. Do ní vyvrtáme díry v požadovaných roztečích. Pak díry s pomocí jednoduchého přípravku načisto dovrtáme a zarazíme (zalepíme) do nich připravené kolíky. Aby byly vrtané díry v protikusu rámu opět ve stejných roztečích i ve stejné vzdálenosti od její hrany, opět využijeme svépomocí vyrobený přípravek, podobný prodávaným, avšak značně drahým přípravkům značkovým. Sestavíme jej z pásku ocelového (duralového) plechu tlustého nejméně 2 mm, destičky pertinaxu (texgumoidu, umatexu a pod.) tlusté asi 10 mm, rozměrů 40 x 70 mm a dvou šroubů M 5 x 40 mm se zápustnou hlavou.Přípravek vyrobíme takto: do pásku plechu A a pertinaxové destičky B vyvrtáme společně dvě díry pro šrouby o průměru 4,2 mm a jednu díru o průměru 10,2 mm. Do malých děr v destičce vyřízneme závity M 5, v pásku plechu díry pro vrtáme vrtákem průměru 5 mm a zahloubíme je pro hlavy šroubů. Pak pásek pilkou na kov seřízneme do rukojeti, řezy čistě opilujeme. Oba díly sešroubujeme a vyvrtáme, prořízneme a vypilujeme do obou dílů společně výřez rozměrů 10 x 20 mm (průměr kolíku). Sešroubované díly demontujeme, stykové plochy odmastíme, potřeme dvousložkovým lepidlem Lepox a načisto smontujeme. Na vyčnívající dříky šroubů navlékneme kousky bužírky.

Ještě jednou kolíkové spoje

Při svépomocné výrobě a úpravách drobných bytových doplňků ze dřeva využívají domácí kutilové také rohové spoje, které jsou nejen dostatečně pevné, ale také výrobně jednoduché. Pro rámy jakýchkoli nábytkových konstrukcí jsou asi vhodnější kolíkové spoje než zdlouhavé pracné zhotovování drážek, per a ozubů.

Jak už jsme si v minulém článku řekli, používají se ke kolíkování dřevěné (plastikové) kolíky o průměru 6,8,10 a 12 mm. Kutilové však nejvíce využívají kolíky tlusté 10 mm, vhodné pro prkna a laťovky tlusté kolem 20 mm. Na požadované délky se kolíky řezají pilkou ocaskou z polotovarových kulatin z tvrdého dřeva, v nouzi i z tyček na praporky, starých dřevěných ramínek na šaty, někdy dokonce i z roštů dřevěných dětských postýlek.

Někdy potřebujeme vyrobit rozebíratelné rohové spojení rámu, setaveného z měkkého dřeva. Rozebíratelný, avšak pevný spoj opět zajistí kolík z tvrdého dřeva. Kolík o větším průměru se zalepí a zarazí do díry kolmo vyvrtané k vláknům dřeva . Vruty se zápustnou hlavou však musí být tak dlouhé, aby vnikly do zalepeného kolíku. V tomto případě vrtáme díru pro kolík (nebo dva kolíky z každé strany) plochým vrtákem do dřeva. Před zašroubováním potřeme dříky vrutů mýdlem. Tak je i po čase snadno z kolíků vyšroubujeme.

pokracovani

Před zaražením, případně zalepováním, je vhodné hrany pilkou nařezaných kolíků kónicky upravit strouhákem a povrch kolíků ovroubkovat. Vroubkování snadno uděláme vroubky čelistí instalatérských kleští . Takto upravené kolíky ze dřeva či plastu nepoškodí při sesazování dílů i narážení kolíků hrany vyvrtaných děr, kolíky se také snadněji do děr zarážejí. Vroubkování povrchů u kolíků pak zajistí, aby v díře ještě lépe držel. Při vrtání děr pro kolíky, které budeme zalepovat (Lepox, Epoxy 1200), je vhodné použít vrták o průměru o 0,1 až 0,2 mm větší, než je průměr kolíku. Pak lepidlo vytvoří mezi stěnami díry a povrchem kolíku potřebnou lepicí vrstvu. K vrtání děr použijeme ploché nebo docela běžné spirálové vrtáky na kov.
K rohovému spojení použijeme dva i více kolíků, podle šířky spojovaných dílů. Šikmé díry pro kolíky vyvrtáme do obou dílů společně. Dřevěné kolíky zde nahrazují hřebíky (drátěnky). Po potření delších kolíků, nejlépe dvousložkovým lepidlem, kolíky zarazíme do vyvrtaných děr kladivem. Po vytvrzení lepidla vyčnívající konce zařízneme a zabrousíme s povrchem desky. Před kolíkováním potřeme styčné plochy obou dílů stejným lepidlem.

Další rohový spoj je vytvořený dřevěnými kolíky, zaraženými a zalepenými do šikmo vyvrtaných děr v obou dílech rámu. I v tomto případě je vhodné vrtat díry pro kolíky do obou dílů společně, nejlépe tak, že oba díly ve styku nejdříve slepíme a díry vyvrtáme až po vytvrzení lepidla.

Kolíkové spoje

V kutilských návodech na amatérskou výrobu závěsné skříňky do starší kuchyně bývá doporučováno sestavení rámu skříňky s pomocí jednoduchého kolíkového spoje. Povězme si k tomuto řešení pár slov.

Kolíkový spoj se dá nejsnadněji a nejrychleji udělat běžnými nástroji: vrtačkou, pilkou a struhákem (rašplí). Kolíkový spoj ovšem nemá tak vysokou pevnost jako spoj na rybinu či čep a dlab, lze jej však použít pro nejrůznější způsoby spojení dvou kolmo na sebe přiléhajících dřevěných dílů. Aby byl výsledek amatérské práce co nejlepší, musíme při výrobě kolíkového spoje dodržet praxí vyzkoušená pravidla.

Samotný kolík (nejlépe tyčka z bukového dřeva či plastu) běžně koupíme v průměru 6,8 a 10 mm, někdy dokonce už jako hotové kolíky. Kolík má mít správný průměr , který závisí na tloušťce spojovaných desek . Délka kolíku je asi 5násobek jeho průměru. Pak pro tloušťky desky h = 16 mm je d = 6 mm, pro h = 16 až 18 mm je d = 8 mm a pro h = 20 a více mm je d = 10 až 12 mm. Do desky má být kolík zapuštěn tak, aby mezi dnem díry a horní vnější plochou desky zůstalo asi 2 mm neporušeného dřeva. Také součet hloubek 1 v obou spojovaných deskách má být asi o 2 mm větší, než je délka kolíku.