Sunday, November 19, 2006

Kolíkové spoje

V kutilských návodech na amatérskou výrobu závěsné skříňky do starší kuchyně bývá doporučováno sestavení rámu skříňky s pomocí jednoduchého kolíkového spoje. Povězme si k tomuto řešení pár slov.

Kolíkový spoj se dá nejsnadněji a nejrychleji udělat běžnými nástroji: vrtačkou, pilkou a struhákem (rašplí). Kolíkový spoj ovšem nemá tak vysokou pevnost jako spoj na rybinu či čep a dlab, lze jej však použít pro nejrůznější způsoby spojení dvou kolmo na sebe přiléhajících dřevěných dílů. Aby byl výsledek amatérské práce co nejlepší, musíme při výrobě kolíkového spoje dodržet praxí vyzkoušená pravidla.

Samotný kolík (nejlépe tyčka z bukového dřeva či plastu) běžně koupíme v průměru 6,8 a 10 mm, někdy dokonce už jako hotové kolíky. Kolík má mít správný průměr , který závisí na tloušťce spojovaných desek . Délka kolíku je asi 5násobek jeho průměru. Pak pro tloušťky desky h = 16 mm je d = 6 mm, pro h = 16 až 18 mm je d = 8 mm a pro h = 20 a více mm je d = 10 až 12 mm. Do desky má být kolík zapuštěn tak, aby mezi dnem díry a horní vnější plochou desky zůstalo asi 2 mm neporušeného dřeva. Také součet hloubek 1 v obou spojovaných deskách má být asi o 2 mm větší, než je délka kolíku.

No comments: