Sunday, November 19, 2006

pokracovani

Před zaražením, případně zalepováním, je vhodné hrany pilkou nařezaných kolíků kónicky upravit strouhákem a povrch kolíků ovroubkovat. Vroubkování snadno uděláme vroubky čelistí instalatérských kleští . Takto upravené kolíky ze dřeva či plastu nepoškodí při sesazování dílů i narážení kolíků hrany vyvrtaných děr, kolíky se také snadněji do děr zarážejí. Vroubkování povrchů u kolíků pak zajistí, aby v díře ještě lépe držel. Při vrtání děr pro kolíky, které budeme zalepovat (Lepox, Epoxy 1200), je vhodné použít vrták o průměru o 0,1 až 0,2 mm větší, než je průměr kolíku. Pak lepidlo vytvoří mezi stěnami díry a povrchem kolíku potřebnou lepicí vrstvu. K vrtání děr použijeme ploché nebo docela běžné spirálové vrtáky na kov.
K rohovému spojení použijeme dva i více kolíků, podle šířky spojovaných dílů. Šikmé díry pro kolíky vyvrtáme do obou dílů společně. Dřevěné kolíky zde nahrazují hřebíky (drátěnky). Po potření delších kolíků, nejlépe dvousložkovým lepidlem, kolíky zarazíme do vyvrtaných děr kladivem. Po vytvrzení lepidla vyčnívající konce zařízneme a zabrousíme s povrchem desky. Před kolíkováním potřeme styčné plochy obou dílů stejným lepidlem.

Další rohový spoj je vytvořený dřevěnými kolíky, zaraženými a zalepenými do šikmo vyvrtaných děr v obou dílech rámu. I v tomto případě je vhodné vrtat díry pro kolíky do obou dílů společně, nejlépe tak, že oba díly ve styku nejdříve slepíme a díry vyvrtáme až po vytvrzení lepidla.

No comments: