Wednesday, March 19, 2008

Malování na hedvábí

Malujeme
Pomocí štětce pokryjeme plochu šátku v několika vrstvách barvami. Lze začít například jednoduchými geometrickými tvary ve světlejších odstínech a postupně je překrývat tmavšími tóny tak, abychom podkladovou kresbu zcela nezakryli. Barvy se do sebe začnou navzájem vpíjet a vytvářet abstraktní obrazce.
Solíme
Chceme-li zvýraznit abstraktnost obrazců a prolínání barev, použijeme ještě sůl. Opatrně ji nasypeme - opět můžeme vytvářet obrazce - na ještě nezaschlou barevnou plochu a necháme sůl vytvořit její vlastní vzor.
Po zaschnutí ze šátku vymneme zrnka soli a celou barevnou kreaci fixujeme zažehlením.
(Nezapomeňte, že způsob fixace se může u jednotlivých typů barev lišit a řiďte se tedy doporučením výrobce, které by mělo být uvedeno na obalu.)

**
Malované hedvábné šátky
Půjdete-li po Újezdě na pražské Malé Straně, nemůžete minout galerii s půvabnou keramikou, obrázky a malovanými hedvábnými šátky připomínajícími odložená motýlí křídla. Pokud člověk vejde a promne tento šátek mezi prsty, iluze je naprosto dokonalá.
Možná proto je nošení šátku z tohoto materiálu tak příjemné. Jeho dotyk je skutečně jako pohlazení. A pokud nechceme nosit bílý, nebo si vymalovaný podle našich představ v žádné galerii nevybereme, nic nám nebrání si takový šátek namalovat sami.
Připravíme si barvy, nejlépe několik typů a velikostí štětců, mističku na míchání barev (jestliže zvolíme barvy, které se musí míchat), hedvábný šátek nebo šálu...

No comments: