Tuesday, March 11, 2008

Lampiony pro zahradní slavnost

LAMPIONY PRO ZAHRADNÍ SLAVNOST
Chystáte se uspořádat dětem zahradní slavnost? Léto je k tomu jako stvořené. S nastávajícím podvečerem by nemělo chybět ani příhodné osvětlení. Světlo lampionů rozmístěných v trávě, rozestavěné po stole i rozvěšené po stromech dodá celé slavnosti jedinečnou atmosféru. Děti budou nadšené a určitě neodmítnou se na výrobě lampionů podílet. Možná se vám kouzelná atmosféra tvořená rozmístěnými světýlky zalíbí natolik, že lampiony využijete i k posezení s partnerem nebo přáteli v zahradě nebo na terase domku či alespoň na balkoně. Už proto, že se v létě venku tak příjemně sedí.

ZÁKLADNÍ TVAR LAMPIONU
Potřeby a pomůcky:
Kulatou krabičku od tavených sýrů, víčko od plastové lahve, nebo kovové víčko, papír, konzumní svíčku, tenký drátek, tyčku, na níž lampion zavěsíme, pravítko, krejčovský metr, řezák na papír, nůžky, lepidlo v tyčince, vteřinové lepidlo, šídlo nebo silnou jehlu, dřevěné kolíčky na prádlo.

Pracovní postup:

1. Spodní část krabičky očistíme, krejčovským metrem změříme její obvod, přidáme 1-1,5 cm na záložku a určíme si výšku lampionu. V našem případě jsme získali rozměry 37,5x19 cm. Narýsujeme je na papír a vystřihneme.

2. Vyznačíme si střed krabičky, která bude dnem lampionu. Na značku přilepíme vteřinovým lepidlem umělohmotné víčko. Do víčka nejlépe pasuje konzumní svíčka. Pro větší stabilitu ji můžeme zalít voskem.

3. Horní okraj lampionu zpevníme horním víčkem krabičky, z níž jsme vystřihli střed. Lepidlem na papír potřeme prvních 5 cm obou okrajů papíru a pomocí kolíčků přichytíme dno i horní okraj. Necháme zaschnout.

4. Po zaschnutí natřeme okraje lepidlem až do konce a papír pomalu natáčíme na obvody krabiček. Postupným otáčením lampion mírně přitlačujeme k podložce a zevnitř lepené díly uhlazujeme nehtem nebo kávovou lžičkou.

5. Když máme horní a spodní okraje papíru přilepené a lepidlo je zaschlé, slepíme v šíři 1-1,5 cm. Svislý spoj bude pevnější, otočíme-li lampion spojem k podložce a zevnitř uhladíme nehtem nebo kávovou lžičkou.

6. Šídlem nebo silnou jehlu propíchneme horní okraj na dvou protilehlých místech. Ustřihneme si asi 40 cm dlouhý drátek, jeho konce prostrčíme propíchnutými okraji lampionu a zajistíme omotáním konců kolem držadla.

7. Drát uprostřed zkroutíme a 3x otočíme - vznikne tak závěsné očko. Tím provlékneme ještě 10 cm dlouhý drátek zase jím 3x otočíme, abychom vytvořili druhé očko, které pomocí zbylých konců připevníme k dřevěné tyčce.

8. Hotovým lampionem musí hořící svíčka prosvítat. Je několik způsobů, jak toho lze docílit. My jsme volili propíchání lampionu šídlem, přičemž vpichy tvoří rozličné ornamenty. Složitější je vhodné si předkreslit.

No comments: