Thursday, January 31, 2008

Hrátky s krabičkami

Omrzely vás stavebnice, skládačky a další kupované hračky? Zkuste hru na stavitele - architekta, při které můžete plně rozvinout fantazii. Stačí, když v domácnosti posbíráte papírové krabičky od čaje, pasty na zuby, sýrů, počítačových CD a vůbec všeho, co by mohlo posloužit jako stavební materiál.

Budeme potřebovat také papírovou lepenku, lepidlo Herkules, nůžky, výsuvný nožík, tužku, barvy Remakol, latex či Balakryl a zbytky samolepící tapety či samolepící papírové štítky.
Nejprve poskládáme hrubý model domku. Můžeme si zkoušet různé varianty a také se zamyslíme nad detaily, jako jsou okna, střešní štíty, špičky věží, střechy atd.
Hotový domek natřeme buď latexem smíchaným s tónovanící barvami Remakol (to jsou tónovací barvy, které se přidávají do nátěrů Primalex, určených na malování pokojů) nebo Balakrylem, do kterého opět můžeme přidat barvy Remakol. Tyto barvy velmi dobře kryjí a nestírají se jako barvy temperové. Můžeme jimi malovat i na plastové lahve, jejichž vršek po seříznutí můžeme začlenit do stavby a vytvořit tak třeba kupoli k paláci či zámku.

Wednesday, January 23, 2008

Tvrdým oříškem se může stát zavěšování předmětů na stěnu z pórobetonových tvárnic, které ovšem zejména v novostavbách stále častěji převažují. Snadno to jde s hmoždinkami TFS dlouhého provedení, ale také s typem VLF. Stejně jako v předchozím případě je principem vytvoření uzlu, který se pevně v pórobetonu zachytí.

Saturday, January 12, 2008

I když lze v plném zdivu a v betonu použít prakticky kteroukoli plastovou hmoždinku, odborníci z firmy Tox doporučují typ EL-K. Jeho předností je trojdílná konstrukce, díky níž se vzpěrný tlak rovnoměrně rozkládá na stěny otvoru.
Hmoždinka 4ASK drží pevně v jakémkoli typu zdiva, nejvhodnější je však pro připevnění předmětů na stěnu z dutého zdiva. Při otáčení si vrut v její neproříznuté špičce postupně vyřeže závit. Rotace a posuv špičky zajistí složení rozděleného těla hmoždinky do uzlu, který se ve zdivu pevně zakotví.

Monday, January 7, 2008

Každá stěna má svou hmoždinku

Většina lidí nedá na hmoždinky dopustit, v některých případech se však stává, že jejich uživatelé nejsou s výsledkem spokojeni. Důvodem zklamání je však většinou použití nesprávného typu hmoždinky.
Zavěšování předmětů pomocí plastových hmoždinek je rychlé a snadné. Odpadá při něm namáhavé vysekávání otvoru pro dřevěný špalík a umožní jednoduché připevnění obrazů a poliček také obyvatelům panelových bytů.