Saturday, December 29, 2007

Rady a typy
1/ Látku nejprve vysrážíme (vypereme a propaříme napařovací žehličkou.
2/ Roletu můžeme ušít vcelku, ale na velké okno je praktičtější, i když pracnější je ze tří (nebo více) samostatných částí.
3/ Pásky s poutky musí být na roletu našité zcela přesně a rovně, jinak roleta bude zadrhávat. První páska s poutky musí být od okraje přibližně 5 cm, jinak se roleta hrne.
4/ Při šití tunýlku nesmíme zapomenout na otvor pro zasunutí tyče, tj. na horním švu u okraje vynecháme cca 3 cm.
5/ Rozestupy mezi jednotlivými páskami s poutky by neměly být větší než 40 cm.
6/ Máte-li nad oknem starou dřevěnou garnýž, můžete si ušetřit práci s výrobou konstrukce – na čelní část nalepíte suchý zip, do spodní hrany našroubujete háčky.
7/ Našroubované háčky musí mít rozestupy zcela identické s rozestupy pásek s poutky.
8/ Provlékání poutek nylonovou šňůrou si ulehčíme, použijeme-li kulatou čalounickou jehlu.

Monday, December 17, 2007

Dokončení:

Hotovou roletu vyžehlíme.
Během našeho šití nám šikovný partner již zajisté podle nákresu zhotovil nad oknem konstrukci, na kterou roletu připevníme. Na nalepený díl suchého zipu připevníme roletu našitým druhým dílem suchého zipu. Všechny provlečené šňůrky navlékneme na háčky připevněné k laťce, vedeme je společně po pravém okraji rolety a všechny provlékneme koncovkou na šňůry (olivkou). Zatažením za olivku se roleta vytáhne vzhůru. Aby nám samovolně nesjela dolů, musíme na spodní rám okna nebo na stěnu připevnit kolečko, kolem kterého se šňůrky omotají (stejný princip jako u meziokenních žaluzií.

Saturday, December 15, 2007

Ve spodní části ušijeme tunýlek pro zatěžkávací tyč. (Na fotografii je na roletu přišitý pruh saténu, neboť barevně odpovídá dalším dekoracím v upravovaném bytě.)
Těsně nad tunýlkem přišijeme k páskám s poutky plastické kroužky o průměru cca 1 cm. K těm potom přivážeme konce nylonových šňůrek.
Nylonové šňůry přivázané ke kroužkům provlékneme všemi poutky. První šňůrka měří 5,5 m, druhá 5,1 m, třetí 4,75 m, čtvrtá 4,4 m a pátá 4,05 m.
Všechny konce šňůrek případně zarovnáme na stejnou délku a po protažení háčky na připravené konstrukci spojíme koncovkou na šňůry (olivkou).
Zatěžkávací tyč zasuneme do tunýlku tak, aby roletu ve spodní části lehce vypnula. Tyč musí mít oblé konce, aby neprotrhla látku.
Hotová římská roleta ze tří kusů.
Římská roleta z jednoho kusu.

Thursday, December 13, 2007

Pracovní postup:

2. Na látce sežehlíme po stranách okraje v šíři 5 cm. Vyznačíme si středovou vertikální osu a od ní po 35 cm rozestupech rovnoběžné svislé čáry.
3. Na vyznačené čáry pečlivě přišpendlíme pásky s poutky. Poutka na páskách musí být všechny ve stejné rovině. Pásky pak dokonale rovnoběžné.
4. Okrajové pásky přišijeme na záhyb, čímž jej i začistíme, nejméně však 5 cm od okraje. Přišijeme ostatní pásky. Potom sežehlíme horní okraj v šíři cca 2 cm.
5. Přes sežehlený horní okraj přišijeme po celé délce druhý díl suchého zipu (tím okraj také začistíme), první díl zipu lepíme na laťku připevněnou na zeď.

Tuesday, December 11, 2007

Jak vypočítat spotřebu materiálů?

Vycházíme z rozměru okna a ta mají různé rozměry. Nejprve si vezmeme papír, tužku a metr a měříme, kreslíme, počítáme. Dejme tomu, že okno je široké 150 cm a vysoké (počítáno od připevněné laťky) 200 cm. Rozhodli jsme se ušít roletu z jednoho dílu. Pak potřebujeme:
150 cm dlouhou laťku s háčky – 1.háček je 5 cm od okraje, další v rozmezí po 35 cm, na konci jsou dva háčky vedle sebe – celkem 6 háčků, 2 vingly na připevnění laťky, vruty, stěnový držák (jako u žaluzií), kterým šňůru jež drží roletu vytaženou fixujeme hmoždinky, 150 cm suchého zipu, pásku s poutky na římskou roletu – počítáme: první a poslední bude 5 cm od okraje, další v rozestupech po 35 cm, tj. celkem 5 pásek s poutky délky cca 200 cm, a protože poutka musí být ve stejné rovině, počítáme s rezervou, tedy cca 11 m pásky s poutky, dekorační látku 160x210 cm,(počítáme 5 cm na záhyb po obou stranách a 2 cm na horní záhyb a 8 cm na tunýlek ve spodní části), 5 plastických kroužků o průměru 1 cm, cca 24 m nylonové šňůry, zatěžkávací tyčku do tunýlku dlouhou 150 cm, zakončující olivku na šňůry.
Nářadí a pomůcky: vrtačka, šroubovák, disperzní lepidlo, metr, šicí stroj, nitě, nůžky, krejčovská křída nebo tužka, pravítko, špendlíky, žehlička.

Saturday, December 8, 2007

ŘÍMSKÁ ROLETA

Pro ty zručnější máme dnes přímo lahůdku – římskou roletu, která na oknech vypadá mimořádně efektně. Římská roleta se však nehodí pro každé okno a nejsou pod ní příliš vhodné záclony. Ideálním umístění pro římskou roletu je okno do zahrady.
Myslíme, že potřebné komponenty k římské roletě, kterými jsou zejména profily na nahoru řasící se rolety, lze koupit i u nás a pokud ne, můžete velmi jednoduše podomácku vyrobit: laťka s našroubovanými háčky na spodní hraně, na čelní hraně je nalepen suchý zip. Druhá část suchého zipu je přišita k římské roletě. Háčky se provléknou jednotlivé nylonové šňůrky a všechny dohromady se spojí olivkou. Viz nákres. Výroba konstrukce je práce pro manžela, manželka zatím roletu ušije.

Tuesday, December 4, 2007

Jak?

Dětská stolní deska by měla být sklopná, židle by měla mít nastavitelný sedák. Důležitý je dostatek denního světla. Pracovní kout toho, kdo začíná pracovat až po večeři a na denní světlo už nereflektuje, může být naopak klidně tam, kde je šero i za slunečna. Kvalitní umělé světlo postačí. Hůř na tom jsou studenti. Jejich pracovní deska by mohla být i dva metry dlouhá. Záměrně říkám ** deska. Kdo totiž stanovil, že pracovní deska musí být jen deskou od stabilního stolu? Je-li deska "jen" deskou, stává se mobilní, lze ji položit kamkoli. Což platí v malém i pro malé děti. Stolek a židlička jsou půvabné a ideální, ale stejně poslouží i deska vsunutá mezi dvě skříňky či upevněná jen tak ke zdi. Mnohem podstatnější je výška od země, světelné podmínky, omyvatelnost (čím nižší věk uživatele, tím by měla být omyvatelnější) a oděruvzdornost (táž úměra). Předškolní dítě si musí zvykat na vyhrazené místo k práci. V školním věku pak jako když najde. Nepovyšujme proto formu nad účel a zvažujme věkové rozdíly. Dítě, školák, student, dospělý... Všichni mohou mít kout, každý však potřebuje jiný a jinak řešený.
Tabulka vztahu výšky dítěte k výšce pracovní desky (v cm)
-----------------------------------------------------------
výška postavy 90 100 110 120 130 140 150 160
výška desky 40 44 48 52 56 60 64 68
-----------------------------------------------------------

Sunday, December 2, 2007

Pracovní kout pracovna je

Kde kdo pracuje doma. Aby mohl, potřebuje pracovnu. Kam s ní? Byt býval pro všechny malý i bez ní, natož s pracovnou. A do toho děti, které se musí učit... Problém. A řešení? Pracovní kout.
Kam?
Pro děti je lepší variabilní kovový soubor, sestávající ze stolku a židle (viz tabulka). Je lehký a dá se snadno přemísťovat. Třeba tak, aby matka měla od přípravy pokrmů dítě na očích, což je třeba, zvláště je-li dítě malé. Ale otec chce naopak zase klid. Kde vytvořit jeho pracovní kout? V ložnici. Tam se rodina přes den vyskytuje pramálo. A místo tam bývá, ne že ne. Jen se zamyslete, jaký nábytek vlastně v ložnici potřebujete.