Tuesday, December 11, 2007

Jak vypočítat spotřebu materiálů?

Vycházíme z rozměru okna a ta mají různé rozměry. Nejprve si vezmeme papír, tužku a metr a měříme, kreslíme, počítáme. Dejme tomu, že okno je široké 150 cm a vysoké (počítáno od připevněné laťky) 200 cm. Rozhodli jsme se ušít roletu z jednoho dílu. Pak potřebujeme:
150 cm dlouhou laťku s háčky – 1.háček je 5 cm od okraje, další v rozmezí po 35 cm, na konci jsou dva háčky vedle sebe – celkem 6 háčků, 2 vingly na připevnění laťky, vruty, stěnový držák (jako u žaluzií), kterým šňůru jež drží roletu vytaženou fixujeme hmoždinky, 150 cm suchého zipu, pásku s poutky na římskou roletu – počítáme: první a poslední bude 5 cm od okraje, další v rozestupech po 35 cm, tj. celkem 5 pásek s poutky délky cca 200 cm, a protože poutka musí být ve stejné rovině, počítáme s rezervou, tedy cca 11 m pásky s poutky, dekorační látku 160x210 cm,(počítáme 5 cm na záhyb po obou stranách a 2 cm na horní záhyb a 8 cm na tunýlek ve spodní části), 5 plastických kroužků o průměru 1 cm, cca 24 m nylonové šňůry, zatěžkávací tyčku do tunýlku dlouhou 150 cm, zakončující olivku na šňůry.
Nářadí a pomůcky: vrtačka, šroubovák, disperzní lepidlo, metr, šicí stroj, nitě, nůžky, krejčovská křída nebo tužka, pravítko, špendlíky, žehlička.

No comments: