Thursday, April 26, 2007

Po vybrání bordury,

která bude dobře ladit se zvolenou stěnou i ostatními dekoracemi interiéru, odměříme od stropu (nebo hrany dveří, oken apod.) výšku, do které bude přilepena.
Obyčejnou tužkou narýsujeme podél zdi tenkou přímku, podle níž budeme borduru lepit. Abychom udrželi přímku ve vodorovné poloze po celé délce stěny, kontrolujeme rýsování vodováhou.
Změříme si délku zdobené stěny, přeneseme míru na borduru a uřízneme. Připravený díl pečlivě natřeme lepidlem na tapety. Během natírání dekorativní pás skládáme do tvaru harmoniky.
Konec složené bordury přiložíme k vyznačené přímce a přilepíme. Roli postupně rozvíjíme, lepíme a uhlazujeme měkkým kartáčem. Pracujeme-li ve dvou, práci si značně usnadníme.
Potřebujeme-li dekorativní pás nastavit další rolí, připojíme oba konce k sobě. Jestliže nám vzor nenavazuje, překryjeme pásy tak, aby navazoval a přečnívající část odřízneme.
Nakonec zkontrolujeme, zda se nám pás někde neodlepuje, suchá místa dotřeme lepidlem pomocí malého štětečku, poté borduru přejedeme válečkem a přebytečné lepidlo odstraníme.

No comments: