Monday, January 1, 2007

Lze i zavrhnout prvky typové, koupit jen krbovou vložku a obezdívku stvořit svépomocí. Je šance dotvořit interiér prvkem, jenž bude opravdu jeho součástí. Krbové těleso můžeme být totiž v rohu, u stěny, i volně v prostoru, kde se stává dominantou místnosti. Volit lze z krbů s prosklením čelním, rohovým, ze tří stran i panoramatickým.

Vždy je třeba dbát na dostatečný odstup od všech hořlavých prvků. (Dopředu, nahoru i do stran musí být odstup min. 80 cm a podlahová krytina v tomto okruhu nespalná).

Hlavní rozdíl mezi krbem teplovzdušným a klasickým, je v zasklení. Zasklení má zásadní vliv na hospodárnost, bezpečnost, výhřevnost i okamžitý výkon. Osazením prosklené vložky se spotřebuje 1/8 paliva potřebného pro krb otevřený a účinnost se zvýší z 8% na 70%. Sklo zaručuje i bezpečnější hoření smolného dřeva a brání vylétávání hořících uhlíků.

Hlavní předností krbových systémů je možnost přitápění bytu. Předávání tepla totiž neprobíhá jen přímo mezi ohněm a prostorem, ale díky dvouplášťové konstrukci vložky je proudící vzduch ohříván a rozváděn pomocí aluminiových ohebných hadic do žádoucích míst domu. Můžeme tedy přitápět i vedlejší pokoje či vyšší podlaží. Přívod studeného vzduchu do krbu lze stejně jako vývod teplého vzduchu do místnosti korigovat nastavitelnými výústky a ke zvýšení výkonu ohřevu vzduchu mohou sloužit vestavěné ventilátory.

No comments: