Thursday, May 22, 2008

Úprava hedvábí krešováním neboli mačkáním

Oblíbené nejsou jen hladké hedvábné šátky a šály, zvláště mladá móda miluje mačkaný vzhled pro jeho ležérnost i nenáročnou údržbu. Původně hladký šátek či šálu změníme na krešovaný velmi jednoduše. Na této technice je příjemné, že pouhým namočením a vyžehlením můžeme krešované hedvábí uvést do původního - hladkého stavu.
Pracovní postup

1. Vlhký šátek rozložíme a protilehlé rohy shrnujeme po úhlopříčce jeho středu.

2. Šátek ve středu uchopíme do rukou a kroutíme jej v prstech proti sobě k oběma koncům.

3. Při kroucení látkou se šátek v určitém okamžiku tlakem v polovině přeloží.

4. Pokračujeme v kroucení přeloženého šátku silou až do momentu, kdy to již nejde.

Vzniklý pletenec zkroucené látky zajistíme provázkem proti rozmotání a necháme uschnout.

Po dokonalém vyschnutí pletenec zkroucené látky rozmotáme a šátek je připraven k nošení.

Monday, May 19, 2008

Hedvábí

Dostaneme buď jako metráž, nebo již jako hotové šátky, šály, kravaty apod., většinou ve výtvarných potřebách či ve výše uvedené galerii. Škála hedvábných látek se pohybuje od hodně jemné tenoučké až po hrubší, se strukturou pytloviny, to podle konkrétní gramáže. Cena metráže o šíři 90 cm se podle kvality pohybuje od 200 do 700 Kč za běžný metr, bílé hedvábné šátky pořídíte podle jejich velikosti a použitého materiálu za 150 až 700 Kč.
Pracovní postup:
1. Barevný podklad s pozvolným přechodem do původní bílé získáme tak, že šátek lehce smotáme po úhlopříčce, ponoříme do barvy, kterou necháme vzlínat až do požadované výše...
2. Takto připravený šátek pečlivě vypneme do dřevěného rámu a v jeho okrajích jej opatrně přichytíme špendlíky. Pro malování je důležité, aby plocha šátku byla skutečně dokonale rovná...
3. Můžeme začít s vlastním malováním. Navržený motiv si nejprve lehounce předkreslíme tenkým štětcem přímo na šátek, poté - nejlépe širokým štětcem - vybarvíme velké barevné plochy.
4. Chceme-li dosáhnout světlých plošek, dotýkáme se tmavších barevných ploch štětcem namočeným v čisté vodě. Toto místo o několik odstínů zesvětlá, neboť dochází k vymývání barvy.
5. Do světlejší barevné plochy lze naopak efektně vstupovat nanášením tmavšího barevného odstínu. Tvar vzniklé barevné stopy bude vycházet z typu a velikosti použitého štětce.
6. Obrysy dokreslíme konturovacím štětcem a pečlivě vypracujeme všechny detaily. Pro tuto práci budeme potřebovat nejen hodně tenký a kvalitní štěteček, ale i notnou dávku trpělivosti.
7. Hotový šátek necháme vypnutý uschnout a dále postupujete dle návodu na barvách na hedvábí. Většina barev se dnes fixuje velmi jednoduše přežehlením hedvábí po rubové straně.
Dobrá rada:
Hedvábí perte ručně v mýdlovém roztoku teplém maximálně 40 0C.
Žehlete za vlhka žehličku nastavenou na hedvábí.

Thursday, May 15, 2008

Malované šátky

**
Solíme
Chceme-li zvýraznit abstraktnost obrazců a prolínání barev, použijeme ještě sůl. Opatrně ji nasypeme - opět můžeme vytvářet obrazce - na ještě nezaschlou barevnou plochu a necháme sůl vytvořit její vlastní vzor.
Po zaschnutí ze šátku vymneme zrnka soli a celou barevnou kreaci fixujeme zažehlením.
(Nezapomeňte, že způsob fixace se může u jednotlivých typů barev lišit a řiďte se tedy doporučením výrobce, které by mělo být uvedeno na obalu.)

**
Malované hedvábné šátky
Možná proto je nošení šátku z tohoto materiálu tak příjemné. Jeho dotyk je skutečně jako pohlazení. A pokud nechceme nosit bílý, nebo si vymalovaný podle našich představ v žádné galerii nevybereme, nic nám nebrání si takový šátek namalovat sami.
Připravíme si barvy, nejlépe několik typů a velikostí štětců, mističku na míchání barev (jestliže zvolíme barvy, které se musí míchat), hedvábný šátek nebo šálu...
Barvy na hedvábí
koupíme ve výtvarných potřebách. Jejich nabídka je poměrně široká, takže své oblíbené odstíny bychom měli objevit bez problémů. Kromě barev ONE, které se musí míchat a i jejich fixace je složitější, se můžeme setkat s německými barvami JAVANA se škálou 68 odstínů, 50 ml balení cca za 105 Kč, dále francouzskými barvami SETASILK s nabídkou 30 odstínů, 45 ml za 95 Kč či švýcarskými barvami MARABU v 55 odstínech, 50 ml za 125 Kč.

Friday, May 2, 2008

Malujeme

Pomocí štětce pokryjeme plochu šátku v několika vrstvách barvami. Lze začít například jednoduchými geometrickými tvary ve světlejších odstínech a postupně je překrývat tmavšími tóny tak, abychom podkladovou kresbu zcela nezakryli. Barvy se do sebe začnou navzájem vpíjet a vytvářet abstraktní obrazce.