Monday, August 11, 2008

Náš tip
Postel ** knihovnu je možné vyrobit i z jiných deskových materiálů, např. z laminované dřevotřísky, přírodního dřeva nebo MDF desek, povrchově upravených třeba variopaintem či polepených korkem. Postel lze rovněž u stěny uzavřít obloukovým čelem s poličkami pro budík či lampičku . Pokud použijeme k výrobě desky z lamina, je nutné navíc zakoupit nažehlovací hrany.
Základní díly si můžete nechat nařezat na zakázku, k vlastnímu sestavení postele pak postačí jen vrtačka, ruční pilka, úhelník a šroubovák nebo nástavec na vrtačku. Povrchovou úpravu jistě zvládne každý sám.

Thursday, August 7, 2008

Postel, knihovna

Tři samostatné části ** poličky tvořící knihovnu ** jsou k sobě napevno sešroubovány, hlavičky šroubů jsou zapuštěny a přetmeleny (viz obr. 1). Jednotlivé police je navíc možné spojit buď ve vnitřních rozích rámu vždy dvěma kovovými úhelníčky, nebo ve stěnách, kde se knihovny stýkají, nábytkovými spojovacími šrouby.
Vzhledem k tomu, že postel sedí plnou plochou na zemi a do vnitřního úložného prostoru se příliš nepráší, není nutné si práci komplikovat a vyrábět ještě dno.
Také zavírání vnitřního úložného prostoru je velmi jednoduché. Křídla odklápěcího víka tvoří dvě laťovkové desky o síle 22 mm, které jsou uprostřed spojeny panty Na obou stranách postele jsou desky (víko) opatřeny výřezy pro pohodlnější uchopení, můžeme si však pomoci i připevněním tkalounu.
Postel je zkonstruována pro dvě matrace o rozměrech 200 x 85 x 15 cm, autor navíc počítal s odkládací plochou kolem matrace. Budeme-li chtít změnit rozměry celé postele, musíme je promítnout do základních délek u dílů A a A1. Pokud máme k dispozici lamelové zdravotní rošty, můžeme je použít podobně jako laťovku k uzavření odkládacího prostoru, jen je uprostřed spojíme malými panty. Rošty udávají základní vnitřní rozměr, ze kterého musíme při práci vycházet.
Materiál
A 4 ks 30 x 175 cm dno, půda
A1 2 ks 30 x 205 cm dno, půda
B 6 ks 28 x 28 cm pevné boky
C 10 ks 28 x 26 cm volné mezistěny
D 2 ks 30 x 145 záda k dílu A
D1 1 ks 30 x 205 záda k dílu A1
E 2 ks 30 x 145 příčky úložného prostoru
F hranoly 3 x 3 cm v požadované délce (nutno odečíst zavírání)
F1 Hranoly (lišty) mezi příčkami ** nutno doplnit individuálně
G 2 ks 70 x 175 laťovka
H 2 ks panty
Pracovní postup
Díly A a A1 spojíme vruty s díly B a prostředním dílem C, který umístíme napevno. Vyznačíme si, kde budou další díly, a to tak, že je obrýsujeme z obou stran poté co je vložíme do polic na uvažovaná místa. Zásadně pracujeme s úhelníkem, aby všechny příčky byly posazeny kolmo. Na takto předkreslené linie vyvrtáme otvory vždy pro dvě podpěry pod police, přišroubujeme záda a složíme kostru celé postele. V rozích spojíme konstrukci kovovými úhelníčky nebo spojovacími šrouby. Dovnitř vložíme středové příčky a připevníme vnitřní laťový rám po obvodu. Spojíme panty zavírání a položíme na vnitřní příčky postele. Pak už jen stačí materiál povrchově upravit.

Friday, August 1, 2008

Spaní s knížkou po ruce

a spousta úložného prostoru navíc
Postel knihovnu, kterou vám dnes chceme předvést, si před časem vymyslel a vyrobil mladý výtvarník. Tento netradiční, zajímavý a užitečný kus nábytku slouží svému majiteli k jeho plné spokojenosti již celých sedm let. Možná, že zaujme i vás a že se rozhodnete si něco podobného pořídit. Věřte, že není nic jednoduššího...
Základ postele tvoří rám ve tvaru U složený ze tří samostatných nízkých polic ** knihovniček. Rozměr celého rámu odpovídá matracím, na jejichž míru byl také vyroben. Kolem matrace navíc přebývá menší odkládací prostor. Police jsou zhotoveny z dřevotřískových desek o síle 20 mm, problém povrchové úpravy autor vyřešil nátěrem černým balakrylem.